Usein kysyttyjä

Ovatko asunnot omistus- vai vuokra-asuntoja?

Kaikki asunnot ovat omistusasuntoja. Omistajat asuvat lähes poikkeuksetta itse omissa huoneistoissaan. Oman huoneiston vuokraaminen asukaskriteerit täyttäville henkilöille on mahdollista vain hallituksen erityisluvalla.

Mitä palveluita lähiympäristössä on?

Omassa talossa on lounasravintola, urheiluhieroja, kampaaja, kosmetologi ja psykoterapeutti. Lähikauppa on kadun toisella puolella. Pyhäjärvelle päin naapurina on Hatanpään sairaala ja terveysasema, josta saamme terveyspalvelumme. Seinänaapurina on seurakuntasali Katariina. Bussipysäkit ovat sairaalan ja kaupan edessä. Hatanpäänpuiston ulkoilualue, Arboretum ja ruusutarha ovat erinomainen lenkkeilymaasto.

Miten Vaskikotiin pääsee asumaan?

Tampereen Vaskikodit on asunto-osakeyhtiö, jonka asukkaaksi pääsee ostamalla asunnon. Asukkaan, tai puolisoista toisen, tulee olla vähintään 58-vuotias. Lisäksi edellytyksenä on Pro Vaskikodit -yhdistys ry:n jäsenyys. Asumiskriteerit sisältyvät yhdistyksen sääntöihin ja asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen.

Mitä maksaa yhdistykseen liittyminen ja yhdistyksen jäsenyys?

Liittymismaksu on vuonna 2022 165 €/henkilö. Jäsenmaksu on 50€/jäsen/vuosi. Yhdistyksen kokous vahvistaa maksujen suuruuden vuosittain. Tulot käytetään asukkaiden virkistys- ja harrastustoimintaan.

Mikä on neliöhinta?

Asunnon koosta ja kunnosta riippuen hinnat ovat vaihdelleet kolmen tuhannen euron molemmin puolin per neliö.

Minkä kokoisia asuntoja talossa on?

Asuntotyypit ovat H+TK, 2H+K+S, 3H+K+S ja 4H+K+S. Asuntojen koko vaihtelee välillä 42.5 – 99.5 m2.

Miten saisin tietoa vapaista tai vapautuvista huoneistoista?

Myyntiin tulevasta tai myynnissä olevasta huoneistosta ilmoitetaan ensimmäiseksi talon ulkopuolisille Pro Vaskikodit -yhdistys ry:n jäsenille. Muiden huoneistoista kiinnostuneiden on mahdollista ottaa yhteys Vaskitoimistoon, puh. 03 – 3134 00. Heihin otetaan yhteyttä myöhemmin sopimuksen mukaan.

Minkä kuntoisena voi tulla asukkaaksi?

Jos olet vähintään 58-vuotias (ainakin toinen puolisoista) ja kykenet itsenäiseen asumiseen, olet tervetullut asukkaaksi. Erään asukkaan sanoin: ”Tänne tullaan elämään eikä kuolemaan”.

Kokemuksesta tiedämme, että mitä nuorempana ja hyväkuntoisempana senioritaloon muuttaa, sitä helpompi on sopeutua uusiin oloihin, solmia sosiaalisia suhteita ja nauttia talon tarjoamista toiminnoista. Silloin myöhemmätkin vanhuusvuodet ovat hyviä ja viihtyisiä.

Entäs sitten kun kunto heikkenee?

Niin kauan kuin toimintakyky riittää omassa asunnossa asumiseen ja päivittäisiin välttämättömiin askareisiin kotiin hankittavien palvelujen turvin, senioritalomme on oiva koti. Toimisto ei itse tuota hoitoja tai palveluita (hoitosuhdetta asukkaisiin ei ole), mutta auttaa asukkaita hankkimaan tarvittavat palvelut alan yrittäjiltä.

Mitä asuminen Vaskikodeissa maksaa? Onko se kallimpaa kuin tavallisessa kerrostalossa?

Kiinteistön hoitovastike ei eroa tavallisen, samanikäisen ja -tyyppisen kerrostalon hoitovastikkeesta. Asumisen peruskustannukset ovat tavallisen kerrostaloasumisen luokkaa. Lisäksi kuukausittain peritään huoneistokohtainen huoneiston koosta riippuva ns. lisävastike (noin 0,49€/m2/kk), jolla katetaan toimiston toimintakuluja.

Maksaako harrastus- ja virkistystoiminta erikseen?

Kaikkiin talossa toimiviin kerhoihin ja useimpiin talossa järjestettäviin tapahtumiin on vapaa pääsy. Harrastuksissa toimitaan omakustannusperiaatteella niin, että jokainen maksaa itse omat tarvikkeensa, jos harrastus sellaisia vaatii. Maksuttomassa yhteiskäytössä on erilaisia pelejä, laitteita, välineitä sekä muita perustarvikkeita. Myös kuntosalin käyttö on maksutonta eikä käyntikertoja rajoiteta.

Kun virkistäydymme yhdessä retkillä, teatterissa, taidenäyttelyissä, konsertaissa tai muissa riennoissa, maksamme kukin omat kustannuksemme. Yhteiskuljetuksin ja naapuriavuin pääsemme vähemmällä.

Onko pakko osallistua ja tehdä jotain koko ajan?

Ei todellakaan ole. Jokainen asuu omassa asunnossaan ja jokaisella on täydellinen itsemäärämisoikeus omaan elämäänsä. Jos haluaa, voi osallistua. Ellei halua, voi olla osallistumatta. Kokemuksesta voimme jälleen kertoa, että alkuun jo muutto ja uuteen ympäristöön sopeutuminen vie oman aikansa ja energiansa. Vähitellen kasvot ja toiminta tulevat tutuiksi, löytyy oma tapa elää myös yhteisön jäsenenä. Toivomme, että yhteisöllinen elämäntapa olisi mahdollisimman monelle mieleinen ja että olisimme halujemme ja mahdollisuuksiemme mukaan sitä rakentamassa.